AHMET NECDET SEZER !..CUHMURİYET TARİHİNİN EN PASİF CUMHURBAŞKANLARINDAN BİRİSİ !..

Salı, Ağustos, 2016
531
Ana Sayfa ·Genel ·AHMET NECDET SEZER !..CUHMURİYET TARİHİNİN EN PASİF CUMHURBAŞKANLARINDAN BİRİSİ !..

ahmet_necdet_sezer_dusuncelAHMET NECDET SEZER !..
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 7 yıl 3 ay 12 gün görevde kaldı. Görev süresi boyunca 72 yasa, 7 KHK, 14 Bakanlar Kurulu Kararı, 769 müşterek kararname ve atamalara ilişkin 30 Bakanlar Kurulu Kararı’nı iade etti.
Cumhuriyet tarihinin en pasif Cumhurbaşkanlarından birisi oldu.
Çankaya dışına nadiren adım attı. Basına hiç mülâkat vermedi, fotoğraf ve görüntülerinin çekilmesinden haz etmedi. Zorunlu olmadıkça açılış törenlerine de katılmayan Sezer, ender olarak katıldığı açılış törenlerinde kurdele kesmek için eline makas bile almadı.
2004 yılında Çankaya Köşkü’nde oğlu Levent Sezer’i evlendirdi.
“Miraç Gecesi”ne denk gelen oğlunun düğününde davetlilere “içki servisi” yaptırdı. AK Parti karşıtı yayın yapan Kanaltürk’ün 5 yıldızlı otel resepsiyonuna katılırken, şehit cenazelerine ve Çanakkale kutlamalarına katılmamayı tercih etti. 
Ancak Sezer’i “Sezer” yapan esas olay 21 Şubat 2001 tarihli MGK toplantısında gerçekleşti.
Türkiye tarihinde ilk defa MGK toplantısındaki bir tartışma kamuoyuna intikal etti.
Sezer, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e MGK toplantısında yaşanan tartışma sırasında Anayasa kitapçığı fırlattı.
Ecevit, toplantı sonrası kameralar karşısında ağlamaklı bir ses tonu ile “Cumhurbaşkanı’nın MGK’yı arenaya çevirdiğini” söylüyor ve saygısızca bir harekette bulunduğunu ifade ediyordu.
MGK krizinin ardından Türkiye, tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya kaldı.
Borsa çökerken, döviz patladı, faizler yükselişe geçti. Aynı saatlerde Türkiye’den bir anda 7,6 milyar dolarlık döviz çıkışı gerçekleşti.
Repo piyasasında gecelik faizler yüzde 7.500’lere fırladı. Bono faizleri yüzde 200’ü geçti.
Siyasi krizin ilk günü 683 bin lira olan dolar kuru 1 milyon lirayı geçti, bir hafta sonra ise 1 milyon 350 bin liraya ulaştı.
“Kara Çarşamba” olarak adlandırılan 21 Şubat 2001 krizi, sonraki günlerde 27 bankaya devlet tarafından el konulması, yüz binlerce şirketin kapanması ve milyonlarca kişinin işsiz kalması ile sonuçlandı.
Bugün yapılan bazı hesaplamalar bu krizin Türkiye’ye olan direkt ve endirekt maliyetinin 250 milyar doları geçtiğini ortaya koydu. 
Sezer, en son golünü ise giderayak attı. 7 yıl olan Cumhurbaşkanlığı görev süresini kendi kafasına göre uzatma yoluna gitti ve bu makamı 3 ay 12 gün boyunca haksız yere işgal etti.
Sonra bir gece ansızın Çankaya Köşkü’nü boşaltıp ortadan kayboldu.
Bugün Sezer’i ne gören var ne duyan, ne hayırla yâd eden var ne de hâlini soran.
Alıntı : Mehmet Hakan Sağlam

Araç çubuğuna atla